Styl ma znaczenie
Projektanci oferują szeroki wybór rozwiązań, które zachwycają wielością materiałów i różnorodną estetyką. W nowoczesnych aranżacjach strefa grillowa jest integralną częścią altany, co pozwala na stworzenie spójnego i funkcjonalnego układu.
I potencjał użytkowania, i charakter altany ze strefą do grillowania może znacząco podkreślić wybór odpowiedniego rodzaju kruszywa. Do minimalistycznych altan o prostych liniach oraz oszczędnym designie idealnie pasuje drobny, jednolity kolorystycznie grys w monochromatycznych odcieniach szarości, bieli lub czerni. Rustykalne altany pięknie skomponują się z otoczakami i żwirem w ciepłych, ziemistych tonacjach brązu oraz beżu. W przypadku nowoczesnych altan o awangardowym charakterze można eksperymentować z odważniejszymi połączeniami kolorystycznymi grysu, zestawiając biel z czernią lub zastosować korę kamienną, która doda unikalnej tekstury.
Jak kruszywa tworzą strefy i podnoszą bezpieczeństwo w Twojej altanie z grillem?
W zależności od estetyki i systemu budowy altany mamy różne możliwości na zagospodarowanie przestrzeni i dobranie odpowiednich materiałów oraz funkcjonalnych udogodnień. Kreatywne wykorzystanie kruszyw ogrodowych może pomóc w wizualnym oddzieleniu miejsc o różnej funkcjonalności w strefie barbecue.
Planując taką strefę, warto zadbać o stabilną i niepalną podłogę. Idealnie sprawdzi się beton czy nawierzchnia kamienna lub żwirowa i drobne otoczaki. W kontekście wyodrębnienia sekcji o określonym przeznaczeniu użytkowania, naturalnym krokiem jest rozważenie podziału na część przeznaczoną do grillowania oraz część jadalną i wypoczynkową.
Jasny i drobny grys, tworzący elegancką oraz czystą przestrzeń, to idealne kruszywo w miejscu przeznaczonym na wypoczynek czy obiadowanie. Ciemniejszy, bardziej wytrzymały żwir wokół grilla będzie praktyczny i bezpieczny. Możliwe jest także stworzenie części przejściowej, łączącej te dwa obszary za pomocą innego rodzaju kruszywa lub dekoracyjnego wzoru. Dodatkowo szczególny efekt uzyskamy wysypując ścieżkę prowadzącą do strefy barbecue również grysem, ale o dużo drobniejszej frakcji. Zmiana tekstury nie tylko uatrakcyjni wizualnie przestrzeń, ale również naturalnie wyznaczy ciąg komunikacyjny.
W przypadku punktu do grillowania w stylu rustykalnym, gdzie materiałem dominującym jest drewno, podłoże wykonane z warstwy ciepłych, mieszanych otoczaków, utworzy naturalną i przyjemną powierzchnię. Sielski klimat podkreślą ścieżki ułożone z większych, płaskich kamieni, ze szczelinami między nimi wypełnionymi żwirem. Inspirację można znaleźć również w przykładach, gdzie kamienne obramowanie otacza strefę grillową, a ścieżki wykonane są z żwiru rzecznego.